30 juni 2015
Over het werk van Maria Roelofsen
Afgelopen week hebben wij een bezoek gebracht aan Texel. Buiten het feit dat Texel een heerlijk eiland is om even uit te waaien en dé perfecte plek is voor een lange strandwandeling, zijn wij op bezoek gegaan bij Maria Roelofsen – één van de kunstenaars van de tentoonstelling ‘Zeebonken & Strandgasten’. En wat was het ontzettend leuk om met eigen ogen te zien hoe bijzonder haar werk is. Wat is het inspirerend om te luisteren naar de verhalen hoe haar kunstwerken tot stand zijn gekomen. Het verhaal hoe zij haar materialen jut, het verhaal hoe ze tot een idee komt en het verhaal hoe ze haar ideeën tot een kunstobject maakt.
Beeldend kunstenares Maria Roelofsen (1962) loopt vaak op het Texelse strand op zoek naar aangespoelde materialen om deze vervolgens te transformeren tot reliëfs, sculpturen en lichtobjecten. In principe kan ze alles gebruiken, maar haar oog gaat vooral uit naar aangespoelde materialen van hout of plastic. Schelpen en drijfhout zijn al mooi van zichzelf. Plastic en ander industrieel afval kunnen de hulp van de kunstenares goed gebruiken om uiteindelijk tot wasdom te komen. Waar veel mensen deze aangespoelde spullen als troep zien, ziet Roelofsen het als schitterende rotzooi in al zijn verrassende verscheidenheid, wat betreft vorm, kleur en verwering. In haar ogen is het geen afval, maar zijn het onderdelen van een nieuw, nog te maken voorwerp.
Het maakt Roelofsen niet uit of het een deel van een voorwerp betreft of een compleet voorwerp. Hoewel soms de vondsten duidelijk herkenbaar zijn, is de herkomst van andere materialen lastig te achterhalen. Neem bijvoorbeeld haar werk ‘Motje’, dat is opgebouwd uit hout en plastic van het strand. Een kapotte zonnebril is duidelijk zichtbaar, maar de overige materialen zijn lastig te herkennen. Wie goed kijkt ziet een trechter, en een kapot omhulsel van een thermoskan met de steentjes uit zee nog in het handvat.
Roelofsen zoekt naar leven in dode dingen. Vaak begint het met ‘ogen’ of de vorm van een ‘kop’. Zo zet zij haar eigen verbeelding in gang en die van de bezoeker. Humor en kwetsbaarheid gaan hand in hand in haar werk en laten de kijker vaak met een positief gevoel in ontroering achter.
Nieuwsgierig geworden naar ‘Motje’ en ander werk van Maria Roelofsen? Noteer dan alvast de tentoonstelling ‘Zeebonken & Strandgasten’ – welke van 15 augustus tot 1 november loopt – in je agenda én houd tot die tijd deze blog, Facebook en Twitter in de gaten.