Waarom trokken Nederlandse kunstenaars naar het Franse dorp Barbizon? En hoe werden zij daar geïnspireerd door de Franse schilders? De tentoonstelling 'Nederlanders in Barbizon. Maris, Mauve, Weissenbruch' was t/m 7 januari 2018 te zien.
27 oktober 2017 - 7 januari 2018
De tentoonstelling Nederlanders in Barbizon vertelt het verhaal van Nederlandse kunstenaars van (voornamelijk) de Haagse School die naar de omgeving van het Franse dorp Barbizon trokken. Deze tentoonstelling richt zich volledig op de Nederlandse reactie op de befaamde School van Barbizon.
School van Barbizon
Vanaf het midden van de negentiende eeuw wonnen de schilderijen van de School van Barbizon aan populariteit in Nederland. Ze waren te zien op tentoonstellingen en verzamelaars kochten de werken aan. Hendrik Willem Mesdag bracht de belangrijkste collectie bijeen en vanaf 1887 konden Nederlandse kunstenaars ook in Museum Mesdag nader kennismaken met het werk van deze Franse schilders.
Maris, Israëls, Weissenbruch
Nederlandse kunstenaars als Jacob Maris, Jozef Israëls en Jan Hendrik Weissenbruch reisden naar Barbizon om daar het Franse landschap te schilderen. De nieuwe waardering voor het ongerepte landschap leidde er ook toe dat kunstenaars in Nederland op zoek gingen naar schilderachtige plekken.
De natuur in
Schilders verlieten de stad en trokken de natuur in. De duinen, waterplassen, bossen en heide werden een geliefd onderwerp bij de Nederlandse kunstenaars. Zij lieten zich inspireren door het werk van grote Franse voorbeelden zoals Charles-François Daubigny en Jean-François Millet.
Ontdek in de tentoonstelling Nederlanders in Barbizon het werk van deze Nederlandse kunstenaars en zie met eigen ogen hoe zij geïnspireerd raakten door de Franse meesters.
De aantrekkingskracht van Frankrijk
Frankrijk oefende in de 19de eeuw een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op Nederlandse kunstenaars. Schilders als Jongkind, Breitner, Van Dongen, Mondriaan, Maris, Mauve en natuurlijk Van Gogh trokken naar Parijs, naar de Franse kust, naar het kunstenaarsdorp Barbizon en het nabijgelegen woud van Fontainebleau.
Zij schilderden stadsgezichten en de natuur, werkten samen met Franse schilders en inspireerden elkaar en andere Nederlandse vakgenoten. Het resultaat van deze artistieke uitwisseling is vanaf dit najaar in drie Nederlandse musea te zien: In het Van Gogh Museum in Amsterdam ziet u Nederlanders in Parijs, 1789-1914, in het Dordrechts Museum Jongkind & vrienden en in De Mesdag Collectie Nederlanders in Barbizon.
Frankrijkjaar
Nederlanders in Barbizon is een deelthema van de grote tentoonstelling Nederlanders in Parijs, 1789-1914 in het Van Gogh Museum. Beide tentoonstellingen zijn onderdeel van het Frankrijkjaar 2017.
Met dank aan
Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) en het Petit Palais in Parijs.