24 september 2020
Vanaf zaterdag laat De Mesdag Collectie aan de hand van sterke, nog weinig getoonde werken zien wat de belangrijke rol van Sientje Mesdag-van Houten is geweest voor vrouwelijke kunstenaars in Nederland aan het eind van de 19de eeuw.
Aan de hand van negen werken uit de eigen collectie wordt belicht hoe Mesdag-van Houten en haar man, zeeschilder Hendrik Willem Mesdag, hun tijd vooruit waren met het verzamelen van werk van kunstenaars als Thérèse Schwartze en Suze Robertson.
De presentatie is te zien t/m 14 februari 2021 in De Mesdag Collectie in Den Haag.
Sientje Mesdag-van Houten (1834-1909) was eind 19de eeuw een invloedrijke vrouw binnen de Haagse kunstwereld en had een belangrijke rol in de ondersteuning van vrouwelijke kunstenaars. De vrouw van zeeschilder Hendrik Willem Mesdag was zelf kunstenaar, gaf les aan verschillende vrouwen en had zitting in het bestuur van meerdere verenigingen ter bevordering van de positie van vrouwelijke kunstenaars. Samen legden zij een grote kunstcollectie aan, die ze onderbrachten in Museum Mesdag in Den Haag (tegenwoordig De Mesdag Collectie). In hun verzameling namen ze relatief veel werk van vrouwen op, veelal hun eigen kennissen.
Negen kunstwerken uit deze verzameling van meer dan veertig werken zijn vanaf zaterdag te zien in de presentatie Het netwerk van Sientje Mesdag-van Houten. Een unieke gelegenheid, omdat meerdere van deze werken te kwetsbaar zijn om permanent te tonen.
Het netwerk van Sientje Mesdag-van Houten vormt de rode draad in deze presentatie, met werk van vriendinnen, kennissen en familieleden, onder wie Thérèse Schwartze, Suze Robertson, Gerardina van de Sande Bakhuyzen en Laura Alma Tadema-Epps. Het werk van Sientje Mesdag-van Houten zelf ontbreekt uiteraard niet. De getoonde selectie is veelzijdig: er zijn zowel schilderijen als tekeningen te zien, met voorstellingen uiteenlopend van portretten tot stillevens.
De kleine presentatie kwam tot stand dankzij de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation, die vanwege de coronacrisis geld beschikbaar stelden aan musea om hun eigen collectie uit te lichten.