1 december 2016
'Cromheecke tekent Daubigny: een kunstenaarsleven verbeeld' van 2 december 2015 t/m 5 maart 2017 in De Mesdag Collectie in Den Haag.
Van 2 december 2016 t/m 5 maart 2017 is in De Mesdag Collectie te Den Haag, Cromheecke tekent Daubigny: een kunstenaarsleven verbeeld te zien: een tentoonstelling over het stripverhaal De tuin van Daubigny. Deze strip van Luc Cromheecke (1961) schetst een mooi beeld van het levensverhaal en werk van de landschapsschilder Charles-François Daubigny (1817-1878). Vijf jaar lang heeft de Vlaamse striptekenaar (winnaar Vlaamse Cultuurprijs voor Letteren 2016) zich verdiept in de Franse meester en dat heeft geresulteerd in een stripverhaal over inspiratie en invloed met een vrolijke, nieuwe kijk op een kunstenaarsleven. In Cromheecke tekent Daubigny in De Mesdag Collectie hangen schilderijen van Daubigny naast originele tekeningen van Cromheecke en zijn blow-ups uit het stripverhaal te zien, en wordt getoond hoe Cromheecke is geïnspireerd door de Franse meester.
Stripverhaal avant la lettre
In de tentoonstelling vormt Daubigny’s schilderpraktijk het startpunt, met onder andere schilderijen van Daubigny uit de eigen collectie van het museum, werken die zijn artistieke werkwijze, met de schetsmatige, ruwe toets, in essentie weergeven. Daubigny was een voorloper en inspiratiebron voor vele latere generaties kunstenaars. Schetsen en tekeningen van Cromheecke worden gepresenteerd naast werken en studies van Daubigny en zo is te zien hoe Cromheecke zich laat leiden door de oude meester.
Daarbij worden in de tentoonstelling ook 19de-eeuwse schildersmaterialen getoond, zoals een schilderkist met verftubes uit de Swillenscollectie. Deze kist illustreert hoe het schilderen in de buitenlucht mogelijk was, een werkwijze die Daubigny veelvuldig uitoefende.
Verder is er een bijzondere prentenserie van overtrektekeningen van Daubigny zelf te zien, waarvan het een wonder is dat deze nog bewaard zijn gebleven, omdat ze op dun calqueerpapier zijn getekend en daardoor heel kwetsbaar zijn. Op deze tekeningen legde Daubigny een bootreis vast zoals hij die zo vaak maakte op zijn atelierboot om rivierlandschappen te schilderen (Voyage en bateau, 1862, Jill Newhouse Gallery & Thomas French Fine Art). Deze serie is haast een stripverhaal avant la lettre en vormt dan ook samen met tekeningen van Luc Cromheecke een prachtig geheel.
Cromheecke & Daubigny
De tekeningen die Luc Cromheecke maakte voor de strip zijn gebaseerd op historische documentatie en eigen onderzoek: hij verdiepte zich vijf jaar lang in elk aspect van Daubigny’s leven en werk, tot aan de correspondentie en geschiedenis van 19de-eeuwse kleding aan toe. Zo heeft hij de gezichten van de figuren in de strip gebaseerd op bestaande zelfportretten en zijn sommige ensceneringen geïnspireerd op 19de-eeuwse prenten.
Cromheecke is gefascineerd door Daubigny’s frisse, directe manier van schilderen. Net als Daubigny schildert Cromheecke in zijn vrije tijd regelmatig in de openlucht en legt hij zijn persoonlijke impressie van het landschap in zijn schilderijen vast. In de strip en in de tentoonstelling komt duidelijk naar voren dat Cromheeckes tekentechniek direct terug te voeren is op de schetsmatige werkwijze van Daubigny, onder meer doordat Cromheecke alle tekeningen eerst met potlood tekent en daarna pas digitaal inkleurt.
Eerbetoon Daubigny
De Mesdag Collectie Den Haag heeft 25 werken van Daubigny en dat maakt deze collectie de grootste en belangrijkste buiten Frankrijk. Het museum is de ideale plek om een tentoonstelling te wijden aan het levensverhaal van Daubigny en het verhaal te vertellen over de relevante rol die Daubigny speelt in de kunsthistorie. In de tentoonstelling Cromheecke tekent Daubigny: een kunstenaarsleven verbeeld wordt de bezoeker meegezogen in het leven en werk van Daubigny én in de ontwikkeling van het hierop gebaseerde stripverhaal.
De tuin van Daubigny
Het stripboek De tuin van Daubigny (winnaar van de Bronzen Adhemar - Vlaamse Cultuurprijs voor de Strip 2015) getekend door Luc Cromheecke naar het scenario van Bruno de Roover, vertelt in verschillende hoofdstukken anekdotisch het leven van Daubigny. De Franse kunstenaar wordt op toegankelijke en vrolijke wijze als vernieuwer, avonturier en een bon vivant neergezet. De tuin van Daubigny van Luc Cromheecke is een uitgave van Ballon Media.
Educatief programma
Op woensdag 11 januari, 18 januari en 1 februari zijn er van 14 tot 15 uur lezingen over het werk van Daubigny, zijn populariteit in Nederland en zijn werk in De Mesdag Collectie, gevolgd door een interview met Cromheecke over diens fascinatie voor de Franse schilder. Toegang is gratis voor bezoekers van de tentoonstelling. Op woensdag 4 januari en 1 maart is er van 14 tot 16 uur een cursus striptekenen voor beginners (alle leeftijden) door striptekenaar Jeroen Funke. Het aantal plekken is beperkt. De kosten zijn €2,50 per persoon naast een geldig toegangsbewijs. Meer informatie via demesdagcollectie.nl/nl/plan-uw-bezoek/te-doen .
In het Van Gogh Museum: Daubigny, Monet, Van Gogh en nieuwe generaties
Gelijktijdig aan de tentoonstelling in Den Haag is er in het Van Gogh Museum in Amsterdam ook een tentoonstelling over Daubigny te bezoeken: Daubigny, Monet, Van Gogh: Impressies van het landschap. Charles-François Daubigny (1817-1878) was een van de belangrijkste Franse landschapschilders van de 19de eeuw. Niet alleen schiep hij een indrukwekkend oeuvre, hij opende ook nieuwe wegen in de schilderkunst. Zijn voorliefde voor het schilderen van landschappen in de openlucht en zijn baanbrekende, schetsmatige schildertechniek maakten de weg vrij voor het werk van de impressionisten. Daubigny’s atelierwoning in Auvers-sur-Oise werd een pelgrimsoord voor veel kunstenaars, onder wie Vincent van Gogh. Toch is Daubigny vandaag de dag vrij onbekend bij het grote publiek. Met Daubigny, Monet, Van Gogh: Impressies van het landschap in het Van Gogh Museum (t/m 29 januari 2017) en Cromheecke tekent Daubigny: een kunstenaarsleven verbeeld in De Mesdag Collectie wordt daar verandering in gebracht en wordt op prikkelende wijze getoond hoe Daubigny - in zijn eigen tijd én in het heden – voortdurend nieuwe generaties kunstenaars inspireert.
De Mesdag Collectie en het Van Gogh Museum
De Mesdag Collectie beheert een verzameling 19de-eeuwse kunst, met onder andere bijzondere meesterwerken van schilders van de School van Barbizon en is in dat opzicht de grootste en belangrijkste in haar soort buiten Frankrijk. De collectie is verzameld door vooraanstaand Haagse School schilder en zeeschilder Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) en zijn vrouw Sientje Mesdag – van Houten (1834-1909) en wordt in een unieke 19de-eeuwse sfeer gepresenteerd in hun museum en voormalig woonhuis.
De Mesdag Collectie wordt sinds 1991 beheerd door de Stichting Van Gogh Museum in Amsterdam. De collectie vormt een waardevolle aanvulling voor het museum in Amsterdam dat zich tot doel stelt het leven en werk van Vincent van Gogh en zijn tijdgenoten toegankelijk te maken voor een breed publiek. De Mesdag Collectie toont werk van de kunstenaars die Van Gogh inspireerden en biedt daarmee context voor de kunstwerken van Van Gogh.