12 februari 2015
Op 4 maart verschijnt het boek Hendrik Willem Mesdag – Kunstenaar, verzamelaar, entrepreneur onder redactie van Maite van Dijk, Mayken Jonkman en Renske Suijver. De uitgave markeert de start van het Mesdagjaar 2015.
Het Mesdagjaar 2015 is ter gelegenheid van de 100ste sterfdag van deze markante Haagse persoonlijkheid. Tevens wordt op deze dag de digitale Mesdag-database gepresenteerd.
Van Deurne tot Apeldoorn, van Meppel tot Heerlen, vele steden hebben een Mesdag-straat, -plein of -laan. Maar wie was Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) eigenlijk? Het Mesdagjaar 2015 gaat van start met de presentatie van een boek en een database die beide een completer beeld van deze belangrijke figuur geven.
Kunstpaus
In Hendrik Willem Mesdag – Kunstenaar, verzamelaar, entrepreneur (red. Maite van Dijk, Mayken Jonkman en Renske Suijver) wordt Mesdags positie als beroemd schilder van zeegezichten en kunstverzamelaar voor het eerst verbonden met zijn vaardigheden als handelsman. Door zijn breed vertakte netwerk, zowel nationaal als internationaal, en de slimme wijze waarop hij zijn rollen en belangen inzette, wist Hendrik Willem Mesdag een centrale positie in het culturele leven van zijn tijd te veroveren. De uitgave laat zien dat Mesdag in zijn tijd niet alleen optrad als een ware kunstpaus binnen de Haagse culturele wereld, maar dat hij eveneens een getalenteerd zakenman en veelzijdig cultureel enterpreneur was. Zo was hij mede-oprichter en jarenlang voorzitter van de aquarelvereniging de Hollandsche Teekenmaatschappij en bepaalde hij in die functie welke kunstenaars er mochten exposeren – onder wie hijzelf.
Digitale ontsluiting
Samen met zijn vrouw Sientje legde Mesdag een befaamde kunstverzameling aan en verwierf hij met zijn eigen schilderijen internationale prijzen. De verzameling van de Mesdags was zo bijzonder en omvangrijk dat het echtpaar in 1887 een van de eerste musea voor eigentijdse kunst opende (de huidige De Mesdag Collectie). In 1903 schonk Mesdag zijn museum aan de Nederlandse staat. De kunstwerken die in de privécollectie van het echtpaar bleven, werden na het overlijden van Mesdag door de erven verkocht en raakten verspreid.
Het Van Gogh Museum en het RKD – Nederlands instituut voor kunstgeschiedenis – hebben vanaf 2011 onderzoek uitgevoerd naar de totale oorspronkelijke collectie van het echtpaar Mesdag. Dit onderzoek resulteert in 2015 in de digitale ontsluiting van de oorspronkelijke privécollectie van Mesdag, zijn volledige correspondentie en de huidige kunstcollectie van De Mesdag Collectie. Deze langverwachte digitale database maakt de rijkdom en variëteit van Mesdags verzameling voor een groot publiek zichtbaar.
Mesdagjaar
Op 4 maart worden het boek en de digitale database feestelijk gepresenteerd in De Mesdag Collectie in Den Haag, waarmee het Mesdagjaar wordt ingeluid en Hendrik Willem Mesdag op passende wijze wordt geëerd.