24 augustus 2017
Een tentoonstelling over de stad Den Haag door de ogen van oude meesters en jonge kunstenaars. Van 25 augustus t/m 8 oktober in De Mesdag Collectie in Den Haag.
Op 25 augustus opent in De Mesdag Collectie in Den Haag de tentoonstelling HedenHaags. Ik zie ik zie wat hij niet ziet, waarin oude meesters en jonge kunstenaars de veranderende stad laten zien. Enerzijds tonen schilders van de Haagse School, onder wie Mesdag, Arntzenius en Mauve, in schilderijen en aquarellen het snel groeiende Den Haag rond 1900. Anderzijds komt het eigentijdse Den Haag aan bod in werken van studenten van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK).
Met nieuwe technieken, zoals geluidskunst en video-installaties belichten de jonge kunstenaars vanuit hun perspectief de huidige gemoderniseerde stad en gaan ze een dialoog aan met de oudere schilders van de Haagse School, op een verrassende en soms brutale, humoristische manier. Zo toont de expositie in drie thema’s (Naar Buiten, In de Stad en Haags Vermaak) hoe Den Haag zich heeft ontwikkeld van een kleine stad in de negentiende eeuw tot de moderne metropool die het tegenwoordig is.
Mesdag en de Haagse School
Hendrik Willem Mesdag (1831-1915), de markante ‘Schilder van de Noordzee’, was zich als geen ander bewust van de razendsnelle veranderingen van de stad in zijn tijd: de inwonersaantallen verdubbelden en nieuwe wijken werden uit de grond gestampt. Mesdag wilde zijn omgeving daarom vastleggen zoals die was vóór het moment van modernisering.
Over zijn favoriete onderwerp – de vissersboten op het strand van Scheveningen – zei Mesdag: ‘Wat ik daar gemaakt heb – zo'n jaar of wat geleden, dat krijg je nooit meer te zien! Das uit, met Scheveningen is 't gedaan. En als ik 't niet alleen nog wist van vroeger, uit die schetsen, – waarachtig dan was 't afgelopen!’ Deze passie van Mesdag voor het ongerepte duinlandschap wordt voelbaar bij het bekijken van de meters lange schets voor zijn beroemde Panorama in de tentoonstelling.
Ook andere meesters die het Den Haag van rond 1900 verbeeldden, het centrum, het wisselende duinlandschap, de zee en het strand, zijn op de expositie vertegenwoordigd. Zo schilderde Bernardus Blommers een spelend kind dat haar tijd verdrijft aan zee. Anton Mauve laat het verschil zien tussen arm en rijk in Scheveningen en een schilderij van Floris Arntzenius geeft een drukbevolkte straat in de binnenstad weer.
De liefde en fascinatie voor Den Haag is zichtbaar in deze werken van Mesdag en zijn tijdgenoten. Maar in tegenstelling tot Mesdag omarmt de tweede generatie Haagse School schilders, waaronder Arntzenius, juist wel de veranderingen van de groeiende stad.
Jonge kunstenaars
De schilderijen en tekeningen van de oudere meesters worden getoond naast werken van tweedejaars studenten van de afdeling Interieurarchitectuur en Meubelontwerpen van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. De studenten lieten zich inspireren door de drie thema’s van de tentoonstelling, Naar Buiten, In de Stad en Haags Vermaak en geven aan de hand van geluidskunst, maquettes en video-installaties op geheel eigenzinnige manier hun visie op de stad, net zoals de negentiende-eeuwse schilders dat ooit deden.
In totaal maakten eenentwintig studenten van de KABK een werk in opdracht van De Mesdag Collectie, zeven daarvan werden door een jury geselecteerd voor de tentoonstelling HedenHaags. Te zien (en te horen) zijn onder andere stadse vogelgeluiden geregistreerd door Naomi Rossignol, vogelvlucht-fotografie van Ann Press en fictieve filmlocaties van Stan Weessies.
Daarnaast is er nog een werk van een zojuist afgestudeerde student opgenomen: een maquette voor een nieuw Koninklijk Paleis van Rick Mouwen. Hiermee was hij de winnaar van de Bachelor Department Award 2017, de jaarlijkse prijs van de afdeling Interieurarchitectuur en Meubelontwerpen van de KABK.
Stadskaart
Bij HedenHaags, ik zie ik zie wat hij niet ziet hoort een plattegrond van Den Haag, speciaal ontwikkeld voor deze tentoonstelling. Deze stadskaart van flink formaat is een catalogus, stadskaart en poster in één. Op de kaart is informatie over alle kunstenaars te vinden, zijn de locaties die hen inspireerden gemarkeerd en wordt de plattegrond van de stad in grafische stijl weergegeven. De stadskaart is gratis te verkrijgen bij de tentoonstelling.
De Kunst van het Tentoonstellen
HedenHaags is ontwikkeld door deelnemers aan de cursus 'De Kunst van het Tentoonstellen'. In deze training voor jonge creatieve professionals, georganiseerd door het Van Gogh Museum, komen alle aspecten van het maken van een tentoonstelling aan bod. Op het digitale platform van ‘De Kunst van het Tentoonstellen' is meer informatie te vinden over de tentoonstelling, de deelnemers van het opleidingstraject en de creatieve weg naar het eindresultaat; een tentoonstelling in De Mesdag Collectie.
Samenwerking met de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten
Hendrik Willem Mesdag steunde als schilder en verzamelaar nieuwe kunstenaars en gaf hen een podium in zijn museum. Met deze tentoonstelling biedt De Mesdag Collectie, net als Mesdag destijds, een podium aan nieuw talent. Tevens knoopt De Mesdag Collectie graag banden aan met andere culturele instellingen van Den Haag, zoals de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten.