21 december 2023
Nieuwe tentoonstelling in De Mesdag Collectie van 22 maart t/m 21 juli 2024.
Er bestaan veel redenen om van onze bossen en bomen te houden. Zo bezoekt de een graag het bos om op adem te komen, vindt de ander er energie of juist rust en komt een derde er om natuur te bewonderen. Maar de groene pilaren die ons van leven voorzien, worden bedreigd, aangetast en verminkt.
Natuur, schilderkunst en poëzie komen samen in de voorjaarstentoonstelling Sprekende bomen. Een ode aan onze bedreigde natuur in De Mesdag Collectie in Den Haag met werken van de Nederlandse schilder Christiaan Kuitwaard (1965) en dichter Jan Kleefstra (1964).
Boswerk
In 2023 publiceerden Kuitwaard en Kleefstra samen met schrijfster Annelies Henstra het boek Boswerk over het verlies van bomen en bos in Nederland. Voor dit project schilderde Kuitwaard 56 olieverfschilderijen en plein air, met sfeervolle kleuren in een scala aan stijlen vanuit verschillende perspectieven. Tegelijkertijd schreef Kleefstra poëtische teksten over de verdwijnende biodiversiteit en onze verbondenheid met de natuur.
Een jaar lang gingen de kunstenaar en de dichter wekelijks samen op pad. Zij bezochten samen tientallen gebieden en legden bomen op verschillende, exact beschreven locaties vast. Het resultaat is zowel een waarschuwing tegen de verdwijnende bossen als een ode aan de schoonheid en de ‘wijsheid’ van onze bomen.
Misschien moeten we het begrip ‘natuur’ inwisselen voor het allesomvattende begrip ‘leven’. Wij maken samen met miljoenen andere verschijningsvormen deel uit van dat leven, leven is dus diversiteit. Als je de diversiteit verwoest, verwoest je het leven.
Christiaan Kuitwaard
Haagse School
De werken van Kuitwaard en Kleefstra worden gepresenteerd in de context van kunstwerken uit De Mesdag Collectie, die zijn gekozen door de kunstenaars zelf. Kuitwaards werkwijze sluit goed aan bij die van schilders van de Haagse School. Zij werkten net als hij graag buiten en hadden oog voor de natuur.
De uitgekozen werken zijn snel, spontaan en op klein formaat geschilderd. Schilders van de Haagse School als Johannes Warnardus Bilders, Anton Mauve en Willem Roelofs legden landschappen vast in een tijd van snel oprukkende industrialisatie waarin de natuur rap moest inbinden. Ook vandaag de dag eist de mens steeds meer ruimte op en moeten bomen en bossen daarvoor wijken.