4 juni 2021
De Mesdag Collectie opent op zaterdag 5 juni, na maanden gesloten te zijn geweest als gevolg van de coronamaatregelen, weer haar deuren.
Behalve de vaste collectie met 19de-eeuwse schilderijen is de presentatie Het netwerk van Sientje Mesdag-van Houten. Vrouwelijke kunstenaars in De Mesdag Collectie, die verlengd is t/m 20 juni, te zien.
Vanaf 25 juni zijn drie schilderijen in het museum te bewonderen die recent aan de verzameling zijn toegevoegd: Zelfportret met een portret van Raden Mas Jodjana op de achtergrond van Isaac Israels, Hollands strandgezicht van Hendrik Willem Mesdag en Haringrokerij van Philip Sadée. De werken van Israels en Sadée zijn voor het eerst in de vaste collectiepresentatie van het museum te zien.
Tegelijk met de heropening van De Mesdag Collectie verschijnt een herziene uitgave van het boek Meesterwerken in De Mesdag Collectie.
Aanwinsten
Alleen in uitzonderlijke gevallen wordt de historische collectie van het museum uitgebreid met nieuwe kunstwerken.
Wite de Savornin Lohman, manager van De Mesdag Collectie: ‘Deze aanwinsten zijn een verrijking voor de collectie en een hommage aan het echtpaar Mesdag-van Houten dat zoveel heeft betekend voor de 19de-eeuwse kunstwereld. Het krachtige zelfportret van Israels hing al in 2005 op een tentoonstelling in ons museum en is nu permanent aan de collectie toegevoegd en ook de schilderijen van Sadée en Mesdag komen na omzwervingen over de wereld nu weer thuis in het museum van de Mesdags.’
Isaac Israels schilderde zichzelf voor zijn portret van Raden Mas Jodjana, een Javaanse prins die in Den Haag werkte als danser en beeldend kunstenaar. De dochter van Jodjana liet dit dubbelportret na aan De Mesdag Collectie: ‘Ze waren goede vrienden, mijn vader en hij. Israels kwam vaak bij mijn vader op het atelier langs en gaf hem ook les.’
Een uitgewerkt strandgezicht van Mesdag ontbrak nog in de collectie, terwijl hij daar zo beroemd om was. Een Nederlandse familie in Canada schonk het in 2018.
Een familielid: ‘Het was altijd een mooi gezicht om onze kinderen en kleinkinderen op de bank onder dit strandgezicht te zien zitten. We vonden het een fijn idee dat het terugging naar huis, zodat meer mensen ervan kunnen genieten.’
Mesdag had in zijn atelier schuifdeuren met acht panelen die hij had laten beschilderen door bevriende kunstenaars. Dit paneel met Scheveningse haringrokende vrouwen van Philip Sadée werd samen met de andere verwijderd na Mesdags dood.
Conservator Renske Suijver: ‘In 2018 konden we het schilderij terugkopen. Het werk heeft beschadigingen, maar omdat het echt onderdeel van het gebouw is geweest, nemen we dat voor lief.’
Meesterwerken in De Mesdag Collectie
Gelijk met de heropening van De Mesdag Collectie verschijnt een herziene uitgave van het boek Meesterwerken in De Mesdag Collectie. Deze rijkgeïllustreerde uitgave vertelt het verhaal van de bijzondere collectie 19de-eeuwse kunst in het museum, en beschrijft het leven en werk van zeeschilder Hendrik Willem Mesdag en zijn echtgenote Sientje Mesdag-van Houten.
Samen brachten zij een unieke verzameling kunst en kunstnijverheid bij elkaar met daarin, naast hun eigen werk, werken van onder anderen Lourens Alma Tadema, Theo Colenbrander, Camille Corot, Gustave Courbet, Charles-François Daubigny, Jozef Israëls, Antonio Mancini, de broers Maris, Anton Mauve, Jean-François Millet, Willem Roelofs, Théodore Rousseau, Thérèse Schwartze, en John Singer Sargent.
In deze nieuwe uitgave wordt onder meer extra aandacht geschonken aan de vrouwelijke kunstenaars in de collectie van het museum, zoals Thérèse Schwartze en Marie Bilders-van Bosse. Ook Sientje Mesdag-van Houten is meer dan in de vorige uitgave aanwezig in de tekst als kunstenaar en verzamelaar van de collectie.
Behalve meer dan 110 afbeeldingen van meesterwerken, geeft de publicatie achtergrond over de verzamelaars, hun collectie en het museum. In deze nieuwe uitgave zijn historische foto’s en interieurfoto’s toegevoegd om de bijzondere sfeer van het museum te laten zien.
Meesterwerken in De Mesdag Collectie
Auteurs: Maite van Dijk en Renske Suijver, met bijdragen van Menno Fitski en Christien Smits.
Verkrijgbaar in Nederlands, Engels en Frans
€ 22,95
Meesterwerken in De Mesdag Collectie kwam tot stand met steun van Stichting Gifted Art.
Engelse uitgave: Masterpieces in The Mesdag Collection.
Franse editie: Chefs-d’oeuvre de la Collection Mesdag.
Uitgave in samenwerking met Tijdsbeeld uitgeverij. Distributie Nederland en Vlaanderen: Uitgeverij Rubinstein.
Presentatie Het netwerk van Sientje Mesdag-van Houten. Vrouwelijke kunstenaars in De Mesdag Collectie verlengd t/m 20 juni 2021
Met hun interesse voor kunst van vrouwelijke kunstenaars waren de Mesdags hun tijd ver vooruit. Met name Sientje Mesdag-van Houten had een belangrijke rol in de ondersteuning van vrouwelijke kunstenaars. Zij gaf les aan verschillende vrouwen en had zitting in besturen van vrouwenverenigingen. Haar netwerk vormt de rode draad in deze collectiepresentatie.
Er is werk te bewonderen van onder meer Marie Bilders-van Bosse, Suze Robertson, Thérèse Schwartze, Margaretha Roosenboom en Gerardina van de Sande Bakhuyzen. Deze presentatie kwam tot stand met steun van de Vereniging Rembrandt en de Turning Foundation.
Herziene openingstijden De Mesdag Collectie
De Mesdag Collectie is vanaf 1 juni 2021 geopend van 10 tot 17 uur op vrijdag, zaterdag en zondag. Onderwijsgroepen zijn op vrijdag van 9 tot 17 uur welkom.
Voor meer informatie en toegangsbewijzen (alleen online te reserveren) zie: https://www.demesdagcollectie.nl