Hendrik Willem Mesdag – kunstenaar, verzamelaar, entrepreneur
Hendrik Willem Mesdag (1831 – 1915) was in zijn tijd een van de machtigste mannen van de Nederlandse kunstwereld. In deze rijk geïllustreerde monografie wordt Mesdags positie als beroemd schilder van zeegezichten en kunstverzamelaar voor het eerst verbonden met zijn vaardigheden als handelsman.
Door zijn breed vertakte netwerk, zowel nationaal als internationaal, en de slimme wijze waarop hij zijn rollen en belangen inzette, wist Mesdag een centrale positie in het culturele leven van zijn tijd te veroveren.
‘Hendrik Willem Mesdag – kunstenaar, verzamelaar, entrepreneur’ laat zien dat Mesdag in zijn tijd niet alleen optrad als een ware kunstpaus binnen de Nederlandse culturele wereld, maar dat hij eveneens een getalenteerd zakenman en veelzijdig cultureel ondernemer was.
Museum Mesdag: catalogue of paintings and drawings
In deze wetenschappelijke publicatie uit 1996 zijn alle schilderijen en tekeningen uit de collectie beschreven.
Het is geschreven door Fred Leeman en Hanna Pennock, met bijdragen van Saskia de Bodt en Ronald de Leeuw.
Mesdag & Mancini
De schilderijen van de Italiaanse kunstenaar Antonio Mancini (1852-1930) waren zó modern, dat het Nederlandse publiek versteld stond. Mancini, een van de belangrijkste Italiaanse schilders van zijn tijd, verwerkte vanaf ca. 1883 bijvoorbeeld glimmende stukjes glas en metaal in de verf.
De Haagse schilder en verzamelaar Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) herkende al vroeg zijn talent en liet over een periode van 20 jaar zo’n 150 werken naar Nederland komen. Vijftien van deze werken bevinden zich nog steeds in de collectie van De Mesdag Collectie in Den Haag.
Dit boek toont een overzicht van Mancini’s werk, met onder meer Italiaanse circusjongens, grandioze portretten van zijn internationale mecenassen en enkele rake zelfportretten.
Auteur: Adrienne Quarles van Ufford.
Deze catalogus verscheen gelijktijdig met de tentoonstelling Mancini. Eigenzinnig & Extravagant. in De Mesdag Collectie.
Bezoek de bibliotheek
Voor meer boeken en documentatie over De Mesdag Collectie, bezoek de bibliotheek en studiezaal in Amsterdam.