Wie was Mesdag?

 

 

Hendrik Willem en Sientje Mesdag
Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) was een vooraanstaand schilder van de Haagse School. Aanvankelijk was hij zakenman, maar op 35-jarige leeftijd ging hij zich geheel aan de schilderkunst wijden. Mesdag specialiseerde zich als zeeschilder. Zijn beroemde Panorama van Scheveningen bevindt zich nog steeds in de Zeestraat, vlak bij het museum De Mesdag Collectie. Zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten schilderde ook, zij maakte vooral landschappen en stillevens.

Het echtpaar Mesdag stond volop in het openbare leven en vervulde spilfuncties in de Haagse kunstwereld.
Zo was Mesdag voorzitter van kunstenaarsvereniging Pulchri Studio en organiseerde hij omvangrijke (groeps)tentoonstellingen, ook in het buitenland. Ook Sientje ontplooide activiteiten binnen Pulchri Studio en zij was presidente van Onze Club, een vereniging van vrouwelijke kunstenaars.
Al snel werd Mesdag de grootste kunstenaar van zijn tijd in Nederland. Ook fysiek was Mesdag een imposante man. Vincent van Gogh omschreef hem als een ‘ware mastodont’.

Museum en woonhuis
Mesdag was behalve schilder een groot kunstverzamelaar. Vanaf 1866 bouwde hij samen met Sientje een uitgelezen collectie schilderijen, tekeningen, keramiek en Japanse kunst op. In een paar jaar tijd was de collectie zo gegroeid dat Mesdag in 1887 een museum aan zijn woonhuis liet bouwen. Het museum was op zondagochtend geopend en Mesdag leidde de bezoekers zelf rond. Dan liet hij eerst zijn atelier en dat van Sientje zien, in het woonhuis, dat volgens een vriendin ‘zelf een kunstmuseum’ was. Vandaag de dag ziet u in het museum de vaste collectie schilderijen en kunstvoorwerpen. In het voormalige woonhuis van de Mesdags vinden tijdelijke tentoonstellingen plaats. Ook kunt u deze zalen huren voor ontvangsten.

Van Gogh Museum
In 1903 schonk Mesdag zijn museum aan de Nederlandse Staat en sinds 1990 is De Mesdag Collectie een onderdeel van het Van Gogh Museum in Amsterdam.
De Franse en Hollandse schilders die Mesdag bewonderde en verzamelde, waren een belangrijke inspiratiebron voor Vincent van Gogh. Van Gogh heeft zelf nog les gehad van Mauve. In 1881 heeft Van Gogh een deel van Mesdags collectie Franse schilderkunst op een tentoonstelling gezien. Hij schreef er lovend over in een van zijn brieven: “Er is veel moois daar van Dupré, Corot, Daubigny, Diaz, Courbet, Breton, Jacque &c. (…) Ik ben blij ik dat alles nog heb gezien.“
De collecties van De Mesdag Collectie en het Van Gogh Museum sluiten mooi op elkaar aan en geven een goed overzicht van de kunst van de late 19de eeuw.


Interieur van het woonhuis van de familie Mesdag

De Mesdag Collectie Den Haag


Sientje Mesdag-van Houten in haar atelier

ca. 1904
De Mesdag Collectie Den Haag